Vida Creixent de Lleida reflexiona sobre els cristians coptes d’Egipte

dimarts, 12 novembre, 2019

Dins el programa de conferències que organitza el grup diocesà de Vida Creixent de Lleida, la del dimarts 12 de novembre ha estat a càrrec del pare claretià Anton M. Vilarrubias, que ha parlat sobre els cristians coptes d’Egipte. L’acte ha tingut lloc a les cinc de la tarda a l’Institut de Ciències Religioses de Lleida, on un bon grup de persones ha seguit amb molta atenció les seves explicacions.

En una conferència amena i entenedora, ha parlat dels orígens dels coptes, els llocs on ara hi són i les vicissituds que han viscut al llarg del temps, tot il·lustrant-lo amb mapes, gràfics, fotografies i anècdotes de la seva convivència amb ells durant les estades que ha fet a Egipte per conèixer-los millor.

Egipte, que va ser evangelitzat per sant Marc, en l’actualitat compta amb 10 milions de cristians coptes. Sovint, al llarg de la història, se’ls ha tractat d’heretges i han patit persecucions de tota mena propiciades pels diferents imperis als que han estat sotmesos. Avui dia encara són perseguits i les esglésies coptes són atacades en plenes celebracions, on es produeixen veritables massacres de cristians.

Molt interessant ha estat el moment en què ha explicat que l’església copta, a principis del segle XX, va tenir una crisi de manca de personal, semblant a la que ara té l’església catòlica, llavors el clergat i els laics conjuntament van reflexionar sobre la seva situació i van fer unes propostes per tal de promoure una revitalització: prioritzar l’espiritualitat, la catequesi i la formació permanent. Aquesta actuació va ser llavor del nou ressorgir dels coptes, que avui dia són un testimoni singular de fe.

També ha parlat de l’origen de la vida monàstica i del seu fundador, sant Antoni (patró dels animals), i dels monestirs que hi ha arreu, que esdevenen centres d’espiritualitat.

A la ciutat de Cervera (Lleida) està la comunitat copta més gran d’Espanya.

En resum, una magnífica conferència, molt amena i entenedora i on els assistents han pogut aprendre sobre un tema poc conegut, però alhora interessant, sobre aquests cristians, germans en la fe.

Per Conxita López Torres a Parròquia Claret Balàfia-Lleida