En aquesta era de ràpids canvis tecnològics i noves maneres de comunicar- nos, no podem evitar celebrar la meravellosa oportunitat que la informàtica ha proporcionat per acostar més que mai les generacions. Penso que estem vivint una època en què avis i nets poden establir una connexió més profunda i significativa que mai abans, tot gràcies als miracles de la tecnologia moderna. La informàtica i les tecnologies digitals han vingut per quedar-se, i molts d’entre nosaltres ens hem submergit en aquest món digital, en un començament tan desconegut, amb una gran curiositat que ens ha fet descobrir noves oportunitats. Això ens ha obert les portes a un nou món de connexions intergeneracionals. Sovint veiem els nois i noies de la generació actual com a experts en tecnologia, i ells, al seu torn, ens miren amb admiració per la nostra saviesa i experiència vital: són dos aspectes de la vida que paga la pena saber conjugar. Aquesta relació, que abans es podia veure afectada per la distància generacional i la manca de punts en comú, s’ha tornat més fluïda, rica i fructífera que mai.
A través de les pantalles dels nostres dispositius, els avis i els nets poden compartir històries, valors, creences i moments significatius, tot creant-se així molts punts de complicitat. Poden recórrer pàgines digitals de Bíblies, compartint passatges que ens han guiat al llarg de la vida, o bé, poden gaudir d’una conversa a través de videoconferència amb aquell net que resideix a molts quilòmetres de distància. Aquests moments, abans dificultats per la distància geogràfica, ara es converteixen en records valuosos i connexions reals. La informàtica ens ha permès compartir la nostra fe i valors cristians amb les noves generacions de maneres inimaginables. Les pregàries poden ser compartides en xarxes socials, els ser- mons poden ser retransmesos en línia, i els nets poden participar en els esdeveniments de la nostra comunitat, independentment d’on es trobin. I tot això, sens dubte, va fent un bagatge que els pot ajudar molt a mida que es van fent grans. Això no només reforça la nostra fe, sinó que també transmet els nostres valors a les generacions futures.
Cal recordar, però, que aquesta unió digital no substitueix les relacions personals i presencials. Les abraçades, els somriures i les paraules de consol són insubstituïbles. Per això, és important que aquest enllaç digital sigui un complement a les nostres relacions físiques, una eina per mantenir-nos connectats en moments de distància. Com a moviment cristià de gent gran, celebrem aquesta nova oportunitat que la informàtica ens ofereix per establir i mantenir una relació fluïda i significativa entre avis i nets. Les nostres vides es veuen enriquides pel coneixement i l’amor que compartim amb les noves generacions, i estem emocionats per veure com aquesta relació, que s’ha fet més estreta gràcies a les noves tecnologies, continuarà evolucionant en els propers anys. Mantinguem viva aquesta connexió, utilitzem les eines digitals amb saviesa i continuem com- partint el nostre amor i la nostra fe amb les generacions futures. Que Déu ens beneeixi també a través de les relacions que podem establir gràcies a les tecnologies digitals.
Mn. Joaquim Meseguer García, rector de Sant Pere i arxipreste de Rubí, Consiliari de Vida Creixent de la Diòcesi de Terrassa.