Sempre més enllà

dl., 01/03/2021
aturar-se-cicle-b

La Quaresma que iniciarem és la porta que ens mena a l’alliberament.

¿Qui ens pot alleugerir d’aquesta societat capitalista, competitiva i insolidària, permissiva i sensualista? La solució dels nostres problemes no està pas en el desllorigador de la casuística dels fets concrets o dubtosos de la vida. Cal anar a les arrels. Si veiem les fulles grogues de l’arbre, vol dir que el mal és a les seves arrels.

Déu va cloure un pacte amb Noè: - “La vida no serà mai més exterminada per l’aigua del diluvi. El signe de la meva aliança és aquest:  posaré el meu arc de pau en el núvols”.
En la nova aliança del Nou Testament, és el diluvi del baptisme que ens salva, que dóna vida. I l’Esperit que rebérem en el baptisme, ens empeny al compromís i a la lluita del desert, de la interioritat.

Desert que ja no és una contemplació passiva, sinó una revolada sobtada a patir la prova, a lluitar contra el mal que obstaculitza, de moltes formes, el projecte de Déu.

L’Esperit de Déu tirà Jesús al desert per lliurar una col·lisió contra el mal: allí vivia entre els animals feréstecs. L’Esperit no és pas “aire condicionat”. És una ventada que treu de nosaltres tots aquells còmodes esquemes i estructures prefabricades - no pas evangèliques- que aturen els plans de Déu i de la societat.

I, al cap de quaranta dies, els àngels l’alimentaven i el servien. Després de la lluita a la intempèrie, a sol i serena, reeixirem en la Pasqua. Ens en sortirem bé!

Per Mn. Pere Arribas -diaca
Aturar-se. Cicle B

Salm 47. Aplaudiu, tots els pobles del món

Deixa’t atreure pel Crist enlairat:

Per la humilitat de la seva Passió i per la força del seu amor, Jesucrist s’ha sotmès tots els pobles. Exalçat a la dreta del Pare, regna sobre totes les nacions. Al·ludiu a la Creu i alhora a l’Ascensió quan deia: "Quan seré enlairat de terra, atrauré tothom cap a mi" (Jo 12,32)

Aplaudiu, tots els pobles del món,
aclameu Déu amb entusiasme.
3 El Senyor és l'Altíssim, el temible,
el gran rei de tota la terra.
4 Sotmet els pobles al nostre guiatge,
posa nacions als nostres peus;
5 l'heretat que ell escull per a nosaltres
és la glòria de Jacob, el seu estimat. Pausa
6 Déu puja enmig d'aclamacions,
al so dels corns puja el Senyor.
7 Canteu a Déu, canteu-li!
Canteu al nostre rei, canteu-li!
8 Déu és rei de tot el món:
canteu a Déu un himne!
9 Déu regna sobre les nacions,
Déu seu al tron sagrat.
10 Els prínceps dels pobles s'uneixen
com a poble del Déu d'Abraham,
perquè són de Déu els poderosos de la terra,
són d'ell, que és sobirà de tots.