El Testimoni de Teresa de Jesús. Actes de la V Congrés d’Espiritualitat

dg., 02/02/2020
el-testimoni-de-teresa-de-jesus

En aquestes últimes festes m’han regalat un llibre (aquesta podria ser la història de la meva vida) Es tracta de: La interioritat habitada. El Testimoni de Teresa de Jesús. Actes de la V Congrés d’Espiritualitat. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona, ​​2016.

Amb aquest subtítol haureu endevinat que es tracta d›un llibre construït per molts autors, amb les ponències del Congrés. Són en total 19 les intervencions de religiosos i laics, homes i dones. De vegades sembla difícil abordar una obra composta per diversos autors, donada la diversitat d’estils als quals cal adaptar-se; però, per a mi, sobresurt l’avantatge de l’amplitud de visions sobre el tema, que es proposen. Una petita ajuda és que la brevetat dels escrits els fa més accessibles..., sobretot per a persones amb poc temps. No faré, doncs, una enumeració de textos i autors, sinó una elecció.

Una de les ponències ve signada per Anna Almuni, actual delegada de Laics de la nostra diòcesi. Ofereix la seva experiència i reflexió amb el títol: Teresa de Jesús, una història d’amor que transforma la vida. En tot just set pàgines, destaca els trets de la Santa que li han orientat i estimulat.

La destaca com a dona, "dona excepcional, de grans conviccions, feble i forta... Profundament humana i tota de Déu”. “Té consciència de la seva condició femenina, l’assumeix i lluita pel paper de la dona a l’Església i a la societat”.

La veu compromesa amb el seu temps, “dona sensible en el moment històric que li va tocar viure”. Un segle conflictiu (com els nostres) en la societat i en l’Església i que és causa del sofriment de molts. Ella troba dolor i dificultat al seu voltant i a l’interior de la seva Ordre i la seva Reforma. Fa seu el dolor de les guerres, de les divisions religioses, de les víctimes de les Índies...L’assenyala com a veu profètica, mestra d’oració i de vida cristiana, que ha ensenyat durant segles a aprofundir en la intimitat amb Déu a través de l’oració: “de la seva mà tens la certesa que l’oració és porta, mitjà i camí “.I així, és inspiradora de multitud de grups i famílies en l’Església, que la miren com “capdavantera de nous camins en l’Església”. Teresa creu en la força de la comunitat i crea per això comunitats vives, fraternes, senzilles... “fa petits grups, amb la il·lusió dels primers creients”.

I cito, per acabar, un dels últims paràgrafs conclusius: “En una societat com la nostra, en un moment històric de canvis socials i eclesials com els que vivim en aquest inici de mil·lenni, el testimoni de Teresa de Jesús pren la força de la dona que, vivint com a dona, intensament, compromesa amb la seva època, va saber cedir espai a Déu, i va fer seu el mal del món “

Aquest és un llibre per degustar en petits moments, com píndoles estimulants. Que ho gaudiu.

María Jesús Ramos