Discerniment (III): "El coneixement d’un mateix"

dv., 06/01/2023
pexels-shvets-production-7544698

En aquesta catequesi el Papa ens parla del coneixement d’un mateix.

Per discernir és important, a més a més de resar, que ens coneguem a nosaltres mateixos. Conèixer-se a si mateix, la nostra personalitat i els nostres desitjos més profunds, pot resultar fatigós. Sovint no sabem discernir perquè no ens coneixem suficientment i així no sabem què volem realment. Però encara que costi, el fet de detenir-nos i aprofundir en el que fem, sentim i pensem, ens ajuda a adonar-nos de tot allò que ens condiciona i que limita la nostra llibertat per a donar la vida per Crist i ser així veritablement feliços.

Un instrument molt valuós per a conèixer-se a si mateix és fer cada dia l’examen de consciència. Veure el què ha passat pel meu cor aquest dia. Què m’ha fet reaccionar? Què m’ha entristit? Què m’ha alegrat?

Aquest bon costum consisteix a rellegir amb calma tot el que vivim durant la jornada, reconeixent el què ens sedueix i enganya, i distingint-ho d’allò que és realment important i bo per a nosaltres. Aquest pacient treball interior ens ajuda a integrar totes les dimensions de la nostra vida i a viure amb autenticitat en la presència de Déu.

Conèixer-se a un mateix no és difícil, però és fatigós: implica un pacient treball d’excavació interior per conèixer els nostres sentiments més profunds i els pensaments que tant ens condicionen.

La pregària i el coneixement d’un mateix ens ajuden a créixer en la llibertat. Són elements bàsics de l’existència cristiana, elements preciosos per trobar el nostre lloc en la vida.

M Dolors Coscojuela