Comentaris personals sobre la nova situació de l'Església i del Moviment

dc., 01/04/2020
Anagrama de Vida Creixent

Estimats amics i germans en la fe, em dic Sergi Oliba i tinc la responsabilitat de ser coordinador diocesà de la diòcesi de Barcelona. He cregut oportú i necessari fer aquesta col·laboració sobre la situació que estem vivint i molts de nosaltres també patint. Hem viscut una Quaresma diferent en molts aspectes, en una solitud imposada que ens ha permès interioritzar tot el camí de la Passió de Jesús amb més profundidat, encara que sense el necessari contacte físic i humà de familiars i amics.

A través de diferents mitjans digitals hem pogut seguir les celebracions de Setmana Santa, amb l'avantatge de poder escollir, des del papa Francesc en un Vaticà buit de gent, a bisbes en catedrals també buides, o de parròquies o monestirs d'ordes religioses. Jo he escollit una petita comunitat de jesuïtes de la parròquia de Sant Ignasi de la ciutat de Lleida, on amb total humilitat i senzillesa el petit grup ens va anar portant al Misteri de la Passió, Mort i Resurrecció del Fill de Déu, d'una manera senzilla, directa i vivencial.

Em queda en la memòria l'explicació de l'Hora Santa de Jesús, dels tres regals que ens dona el Senyor:

  • El primer, el rentat de peus per ressaltar que el més important és l'amor i el servei de cada un de nosaltres cap i per als altres, com va fer Ell durant tota la seva vida.
  • El segon, el nou manament d'estimar-nos els uns als altres com Ell ens ha estimat, i que per aquest Amor ens reconeixeran com els seus deixebles.
  • I el tercer, la vinguda de l'Esperit Sant, com un Esperit de Veritat i que estarà amb nosaltres fins a la fi dels temps i que mai ens deixarà sols.

Són tres regals que ens han de fer reflexionar i sobretot compartir-los  amb tots i totes que els vulguin acceptar.

En la situació actual i esdevenidora caldrà prendre en consideració els canvis produïts pel Covid-19 i les seves conseqüències en el comportament de les persones. Reflexionar profundament la repercussió que tindrà en les nostres vides i en la vida del Moviment i de l'Església. La difusió i profusió dels mitjans digitals com afectarà a les nostres relacions personals i dels grups i comunitats. Caldrà reflexionar també com evolucionaran les comunitats parroquials. Obrint portes per acollir als necessitats i als que estan interessats a formar part d'elles, o els que les tancaran per estar més segurs desconfiant dels que són diferents. Quina responsabilitat tindran els laics, homes i dones, sobretot les dones tan oblidades i necessàries en les nostres comunitats i en l'Església, en aquests temps de canvis. Col·laborar i contribuir a un renaixement dels principis fundacionals del cristianisme, tornant la nostra mirada a l'únic Mestre i Senyor, seguir els seus passos estimant-lo, creient i confiant en el seu Amor. Volem una Església senzilla, austera, oberta, fraterna i acollidora de totes les persones necessitades. Seguint les peticions de papa Francesc que les anomena hospitals de campanya.

El Moviment ha de seguir un procés similar, tornar als seus inicis amb alegria, il·lusió, coratge i generositat, superant els inconvenients de les nostres limitacions, cadascú segons la seva capacitat i disponibilitat, sempre confiant en el Senyor. Els pilars de el Moviment ens obliguen a millorar la nostra formació per a poder viure un apostolat més sentit i vivencial. Que els nostres grups, que són la base de el Moviment, siguin oberts i acollidors per poder escoltar, compartir, ajudar i per comunicar i explicar els Evangelis que reflecteixen la vida i els actes del Senyor. Comunicar la Bona Nova que el Déu que ens presenta el Senyor, que és l'únic que el coneix veritablement, és Amor ple de Misericòrdia i que ens demana que siguem fidels a les seves propostes d'una vida més senzilla, austera, humil, alegre i generosa amb els nostres germans més necessitats.

Estimats amics us he comunicat els meus desitjos, dubtes, preocupacions amb la idea de buscar entre tots i sempre amb l'ajuda de l'Esperit Sant, possibles solucions per a la situació que estem vivint. Sempre agraït de formar part d'aquest estimat Moviment, que ens permet sent ja majors, continuar treballant pel bé de l'Església i de la societat, responent a la petició del Senyor de treballar per al Regne de Déu. Una forta abraçada per a tots amics i germans en la fe, que visquem una santa Pasqua amb el cor ple de Fe, Esperança i Amor.

Sergi Oliba i Bernadó, coordinador diocesà de l’Arquebisbat de Barcelona