Museu MUHBA “Bon Pastor”

dv., 12/04/2024
Museu MUHBA “Bon Pastor”

Diumenge 3 de març la María Jesús Ramos i jo vàrem fer una visita guiada a aquest museu de “Les cases barates del Bon Pastor”.

Aquest museu vol reflectir la memòria de la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX mitjançant la museïtzació d’una illa de les cases barates d’aquest barri obrer, un dels quatre polígons d’habitatges construïts a la ciutat el 1929. Es poden visitar 4 de les cases i així fer-se a la idea de com vivien.

Es van construir 784 habitatges d’una planta, unes tenien 38 m2, altres 50 m2 i unes altres 80 m2. Van arribar a acollir 3000 veïns. Estaven al mig d’uns terrenys agrícoles escassament poblats prop del riu Besòs. Anaven dirigides a la classe obrera o mitjana baixa de l’època, la majoria immigrants vinguts del sud d’Espanya i de l’interior de Catalunya durant l’expansió industrial de la ciutat de Barcelona. Molts dels primers habitants van treballar a les obres de l’Exposició i a les obres del metro de Barcelona.

L’exposició mostra les polítiques de construcció i les pautes d’accés a l’habitatge.

El relatiu aïllament geogràfic del barri va afavorir la permanència d’algunes formes de vida comunitària ja desaparegudes a la resta de la ciutat.

La proximitat entre els veïns ha mantingut aquest barri del Bon Pastor com un poble dins la ciutat, amb molta vida als carrers i a les places. 

Us animo a anar-lo a veure. És al districte de Sant Andreu i és fàcil d’arribar-hi:

Metro: L1 o L5 fins a La Sagrera.
Després L9 o L10 fins la parada Bon Pastor.
Adreça: C/ de Barnola, 22
Obert: dijous matí, dissabte matí i tarda, diumenge matí.

Post Data

Me dice Maria Dolors si quiero añadir algo. Pues sí.

Os comparto mi gozoso asombro, en las dos veces que he visitado el entorno, ante el cuidado y limpieza de las calles y plazas.

Y junto a esto, el entusiasmo que compartían los miembros del grupo responsable, me hizo pensar: Una Ciudad, o un barrio o una calle..., cualquier lugar al que la gente que lo habita lo quiere, se nota. Y se nota rápido. Y es un ejemplo.

Maria Jesús Ramos i M Dolors Coscojuela